Het Oude Stadhuis

Meer informatie

Het stadhuis vormt één geheel met de IJsselpoort. Montfoort had 4 poorten, waarvan de IJsselpoort en de Kasteelpoort nog over zijn.

Het Kasteel

Meer informatie

Het Kasteel is gebouwd tussen 1156 en 1178 om het bisdom Utrecht te beschermen tegen de graaf van Holland. Na de vernieling door de Fransen in 1672 is het kasteel, op de voorburcht na, gesloopt. Hier vindt u nu een restaurant met een leuk terras.

IJsselpoort

Meer informatie

De IJsselpoort is de enig overgebleven stadspoort van Montfoort. De poort is gelegen aan de Hollandse IJssel.

Commanderij

Meer informatie

De voormalige Johannieter Commanderij bestond uit een huis, een hof en een kapel met kloostergang. De commandeurswoning is gesloopt. De kloostergang is in 1966 gerestaureerd en doet samen met de kapel dienst als trouwlocatie.

Korenmolen "De Valk"

Meer informatie

Korenmolen “De Valk”werd in 1753 gebouwd en staat op de stadsmuur. De molen is hierdoor niet te missen als je Montfoort uit westelijke richting nadert. In de molen wordt graan gemalen en bevindt zich een winkel met molenproducten.

Stadsmuur

Meer informatie

De stadsmuur van Montfoort is een stadsmuur die in vroegere tijden diende als bescherming tegen belegeringen en kanonsvuur. Om de stadsmuur lag ook een gracht.

Oude Sluis

Meer informatie

De Oude Sluis (schutsluis) die vanaf de Hollandse IJssel toegang geeft tot de Montfoortse Vaart is in 1671 in werking gesteld en vormde de verbinding tussen de Oude Rijn en de Hollandse IJssel en is een directe verbinding met Amsterdam.

Grote Sint-Janskerk van Montfoort

Meer informatie

In 1283 werd al melding gemaakt van een kerk gewijd aan Sint Jan de Evangelist. De kerk is op verzoek van de burggraaf van Montfoort verheven tot een kapittelkerk en is in 1490 uitgebouwd tot een pseudobasiliek met een slanke toren.

Johannes de Doperkerk

Meer informatie

De rooms-katholieke kerk is in 1925 gebouwd naar ontwerp van de Utrechtse architect Wolter te Riele. Naar oude gebruik werd het priesterkoor naar het oosten gericht, waardoor in dit geval de hoofdingang ver van de straat kwam te liggen.

Hotel Montfoort

Meer informatie

Het hotel is van origine een huis uit 1923 en heeft een gevel met mooi metselwerk geïnspireerd door voorbeelden van de Amsterdamse School. In dit pand vindt u nu een mooi hotel.

De Heeren van Montfoort

Meer informatie

Het herenhuis heeft een eeuwse kern en kreeg in de 19e en 20e eeuw zijn huidige aanzicht. Het huis wordt al sinds de 19e eeuw als herberg gebruikt. Op dit moment is het een restaurant met zonnig terras in de tuin.

De Stadskelder

Meer informatie

De geschiedenis van dit pand gaat terug tussen 1300 en 1500. In de kelder bevindt zich een restaurant met een terras aan de IJssel. Aan de voorzijde leidt een trap naar de fraai gewelfde kelder.

De Plaats

Meer informatie

De naam is afgeleid van plaats, wat een gebruikelijke aanduiding is voor een plein. Er komen vijf straten uit op het plein: Keizerstraat, Havenstraat, Vrouwenhuisstraat, Mannenhuisstraat en Om 't Hof.

Tolgaarderswoning (het Tolhuis)

Meer informatie

De tolgaarderswoning is gebouwd om tol te heffen voor het gebruik van de weg tussen Montfoort en Linschoten.

Grote Sint-Janskerk van Linschoten

Meer informatie

De huidige kerk stamt uit de 13e eeuw. De kapel werd herbouwd en uitgebreid met in het westen een toren. Het bovenste gedeelte van de toren is pas in de 15e eeuw gebouwd. Bij de restauratie tussen 1974 en 1977 verdween de pleisterlaag en werd de kerk opgeknapt.

Slangen- of abrikozenmuur

Meer informatie

Ten zuiden van de kerk ligt een slingermuur die vermoedelijk rond 1770 is gebouwd.

Boswachterswoning

Meer informatie

Op de hoek van de Schapenlaan staat een boswachterswoning

Huis te Linschoten

Meer informatie

Deze buitenplaats is in 1638 gebouwd. Het huis ligt in een park en is omgracht.

Het Wapen van Linschoten/Het Oude Raadhuis

Meer informatie

Het wapen van Linschoten is gevestigd in het voormalige raadhuis van de gemeente Linschoten en Snelrewaard. Nu bevindt zich hier een café met terras aan het kronkelige riviertje de Korte Linschoten.

De Burgemeester

Meer informatie

Het voormalige raadhuis is gebouwd in 1917. De eerste raadsvergadering vond hier plaats op 10 maart 1919. Nu bevindt zich op deze locatie restaurant De Burgemeester.

Bij Mette

Meer informatie

Begin 1900 gaf Metje Brouwer haar naam aan het pand naast de rooster, in het centrum van het dorp.

×

Start de wandeling

Klik op 1 van de locaties op de kaart
of in de lijst om te starten


Belangrijk! Klik hier om uw locatie aan te zetten.