Meer informatie
Het stadhuis vormt één geheel met de IJsselpoort. Montfoort had 4 poorten, waarvan de IJsselpoort en de Kasteelpoort nog over zijn.
Meer informatie
Het Kasteel is gebouwd tussen 1156 en 1178 om het bisdom Utrecht te beschermen tegen de graaf van Holland. Na de vernieling door de Fransen in 1672 is het kasteel, op de voorburcht na, gesloopt. Hier vindt u nu een restaurant met een leuk terras.
Meer informatie
De IJsselpoort is de enig overgebleven stadspoort van Montfoort. De poort is gelegen aan de Hollandse IJssel.
Meer informatie
De voormalige Johannieter Commanderij bestond uit een huis, een hof en een kapel met kloostergang. De commandeurswoning is gesloopt. De kloostergang is in 1966 gerestaureerd en doet samen met de kapel dienst als trouwlocatie.
Meer informatie
Korenmolen “De Valk”werd in 1753 gebouwd en staat op de stadsmuur. De molen is hierdoor niet te missen als je Montfoort uit westelijke richting nadert. In de molen wordt graan gemalen en bevindt zich een winkel met molenproducten.
Meer informatie
De stadsmuur van Montfoort is een stadsmuur die in vroegere tijden diende als bescherming tegen belegeringen en kanonsvuur. Om de stadsmuur lag ook een gracht.
Meer informatie
De Oude Sluis (schutsluis) die vanaf de Hollandse IJssel toegang geeft tot de Montfoortse Vaart is in 1671 in werking gesteld en vormde de verbinding tussen de Oude Rijn en de Hollandse IJssel en is een directe verbinding met Amsterdam.
Meer informatie
In 1283 werd al melding gemaakt van een kerk gewijd aan Sint Jan de Evangelist. De kerk is op verzoek van de burggraaf van Montfoort verheven tot een kapittelkerk en is in 1490 uitgebouwd tot een pseudobasiliek met een slanke toren.
Meer informatie
De rooms-katholieke kerk is in 1925 gebouwd naar ontwerp van de Utrechtse architect Wolter te Riele. Naar oude gebruik werd het priesterkoor naar het oosten gericht, waardoor in dit geval de hoofdingang ver van de straat kwam te liggen.
Meer informatie
Het hotel is van origine een huis uit 1923 en heeft een gevel met mooi metselwerk geïnspireerd door voorbeelden van de Amsterdamse School. In dit pand vindt u nu een mooi hotel.
Meer informatie
Het herenhuis heeft een eeuwse kern en kreeg in de 19e en 20e eeuw zijn huidige aanzicht. Het huis wordt al sinds de 19e eeuw als herberg gebruikt. Op dit moment is het een restaurant met zonnig terras in de tuin.
Meer informatie
De geschiedenis van dit pand gaat terug tussen 1300 en 1500. In de kelder bevindt zich een restaurant met een terras aan de IJssel. Aan de voorzijde leidt een trap naar de fraai gewelfde kelder.
Meer informatie
De naam is afgeleid van plaats, wat een gebruikelijke aanduiding is voor een plein. Er komen vijf straten uit op het plein: Keizerstraat, Havenstraat, Vrouwenhuisstraat, Mannenhuisstraat en Om 't Hof.
Meer informatie
De tolgaarderswoning is gebouwd om tol te heffen voor het gebruik van de weg tussen Montfoort en Linschoten.
Meer informatie
De huidige kerk stamt uit de 13e eeuw. De kapel werd herbouwd en uitgebreid met in het westen een toren. Het bovenste gedeelte van de toren is pas in de 15e eeuw gebouwd. Bij de restauratie tussen 1974 en 1977 verdween de pleisterlaag en werd de kerk opgeknapt.
Meer informatie
Ten zuiden van de kerk ligt een slingermuur die vermoedelijk rond 1770 is gebouwd.
Meer informatie
Op de hoek van de Schapenlaan staat een boswachterswoning
Meer informatie
Deze buitenplaats is in 1638 gebouwd. Het huis ligt in een park en is omgracht.
Meer informatie
Het wapen van Linschoten is gevestigd in het voormalige raadhuis van de gemeente Linschoten en Snelrewaard. Nu bevindt zich hier een café met terras aan het kronkelige riviertje de Korte Linschoten.
Meer informatie
Het voormalige raadhuis is gebouwd in 1917. De eerste raadsvergadering vond hier plaats op 10 maart 1919. Nu bevindt zich op deze locatie restaurant De Burgemeester.
Meer informatie
Begin 1900 gaf Metje Brouwer haar naam aan het pand naast de rooster, in het centrum van het dorp.
Klik op 1 van de locaties op de kaart
of in de lijst om te starten