Korenmolen "De Valk"

Korenmolen “De Valk”werd in 1753 gebouwd en staat op de stadsmuur. De molen is hierdoor niet te missen als je Montfoort uit westelijke richting nadert. In de molen wordt graan gemalen en bevindt zich een winkel met molenproducten.

Korenmolen "De Valk"

Adresgegevens
Molenstraat 27
3417 HR Montfoort

Omschrijving

Al voor 1432 stond op de huidige plek een korenmolen. Gesticht door de toenmalige burggraaf. Om verzekerd te zijn van voldoende inkomsten is de molen gesticht als dwangmolen. Dat betekent dat alle boeren en burgers uit de omgeving verplicht waren hier hun graan te laten malen. Het recht van molendwang is in 1822 afgeschaft en in de loop der tijd is ook de akkerbouw in de omgeving steeds meer verdwenen.

Korenmolen “De Valk” werd in 1753 gebouwd en staat op een bolwerk, dat deel uitmaakte van de vestingswerken van de stad.

Bovendien is het een stellingsmolen, dat wil zeggen dat de molen verhoogd is om voldoende wind te kunnen vangen. In de loop van de 20e eeuw raakte de molen ernstig in verval. Een restauratie in 1953 kon hem van de ondergang redden. In 2008 zijn de werkzaamheden om de molen weer maalvaardig te maken gestart om zo weer op ambachtelijke wijze graan te kunnen malen. Tegenwoordig bevindt zich onder in de molen een winkel waar mooie molenproducten te koop zijn.

Op het voorterrein is in de bestrating een windroos te zien, met als middelpunt een molensteen. De steen is afkomstig uit het oude hotel "De Zwaan" wat vroeger op steenworp afstand van de molen stond. De winsroos is omringt door oude kasseien die zijn gebruikt bij het aanleggen vaan de Provinciale weg in de 1e helft van de dertiger jaren. Bij renovatie van de Provinciale weg kwamen deze kasseien tevoorschijn onder het asfalt vandaan. 

Het kanon stamt uit 1832 en maakte deel uit van één van Montfoorts verdedigingswerken, de Willeskopperpoort. Het kanon heeft jaren bij/in/op de oude stadsmuur gestaan. In de 2e helft van de vorige eeuw heeft het kanon gestaan op de hoek van de stadsmuur. Na de restauratie van de molen in 2009 is het kanon enigszins in verval geraakt. Onlangs is het kanon in ere hersteld. 

Bouwjaar
1753

Bouwstijl
Achtkantig