Het Oude Stadhuis

Het stadhuis vormt één geheel met de IJsselpoort. Montfoort had 4 poorten, waarvan de IJsselpoort en de Kasteelpoort nog over zijn.

Het Oude Stadhuis

Adresgegevens
Hoogstraat 36
3417 HD Montfoort

Omschrijving

Het Oude Stadhuis ligt aan de noordzijde van de oude binnenstad van Montfoort aan de Hollandse IJssel en maakte oorspronkelijk deel uit van de ommuring van de stad, die verder poorten aan de west- en oostzijde en een Waterpoort als toegang had.

Dit is het enige stadhuis in Nederland, wat aan de rand van een stad staat. Normaal werd een stadhuis veilig in het midden van de stad gebouwd. Uniek is ook dat naast het Oude Stadhuis een belangrijke toegangspoort van de stad staat.

In 1329 kreeg Montfoort stadsrechten. De toenmalige burggraaf was zo machtig dat hij dat op eigen houtje kon doen. Dat was bijzonder, want meestal kwam er een bisschop of graaf aan te pas. Er kwam een stadsmuur rond Montfoort met drie poorten erin en een stadhuis. Een van de poorten is ook terecht gekomen op het stadswapen.

De twee kruizen (molenijzers) die erbij staan komen uit het familiewapen van De Rovere. Zij waren tot 1583 burggraaf.

In het stadhuis werd vroeger ook recht gesproken. Kijk maar eens bij de poort. Daar hangen de schandstenen, waarmee veroordeelden vroeger door de stad moesten lopen.

Het gemeentebestuur van Montfoort had hier tot 1991 zijn zetel. Nu vindt u in het Oude Stadhuis een sfeervol restaurant met terras.

Bouwjaar
1375

Opdrachtgever
Het Stadsbestuur