Het Kasteel

Het Kasteel is gebouwd tussen 1156 en 1178 om het bisdom Utrecht te beschermen tegen de graaf van Holland. Na de vernieling door de Fransen in 1672 is het kasteel, op de voorburcht na, gesloopt. Hier vindt u nu een restaurant met een leuk terras.

Het Kasteel

Adresgegevens
Kasteelplein 1
3417 JG Montfoort

Omschrijving

Vanuit het centrum ziet u de fraaie toegangspoort met twee zware ronde torens. Deze geeft toegang tot het binnenplein van de ommuurde voorburcht. Het eigenlijke kasteelterrein bevindt zich aam de kant van de provinciale weg.

Rond 1170 bouwde de bisschop van Utrecht op deze plekr een kasteel om zijn grondgebied te beschermen tegen het graafschap Holland. De burggraaf mocht er voor de bisschop het fort verdedigen. De bisschop heeft meerdere keren een leger naar Montfoort gestuurd om de heersende burggraaf op zijn knieën te dwingen.

In 1672 bliezen Franse troepen het kasteel met buskruit op. Wat over is gebleven zijn het poortgebouw en een gedeelte van de voorburcht.

De gebouwen maakten van 1859-1968 deel uit van de hier gevestigde gevangenis en tuchtschool voor meisjes.. Op de contouren van het kasteel staan nu woningen en vindt u het Huis van Montfoort, waar onder ander de gemeente gehuisvest is.

Tegenwoordig is er een restaurant Kasteel Montfoort gevestigd in het oude gedeelte van het kasteel met een terras op het kasteelplein. 

Bouwjaar
1170

Opdrachtgever
Godfried van Rhenen, bisschop van het Sticht