Johannes de Doperkerk

De rooms-katholieke kerk is in 1925 gebouwd naar ontwerp van de Utrechtse architect Wolter te Riele. Naar oude gebruik werd het priesterkoor naar het oosten gericht, waardoor in dit geval de hoofdingang ver van de straat kwam te liggen.

Johannes de Doperkerk

Adresgegevens
Hoogstraat 82
3417 EK Montfoort

Omschrijving

De driebeukige hallenkerk is erg fors. Bouwpastoor was C.M.J. Spaan. De naastgelegen pastorie is ouder en werd in 1889 bij de voorganger van deze kerk gebouwd. De kerk is gewijd aan de Heilige Johannes de Doper.

In 1581 kwam van de Staten van Utrecht het bericht dat de uitoefening van de katholieke godsdienst verboden was. Dit had te maken met de Hervorming/reformatie, maar verreweg de meeste inwoners van Montfoort bleven de katholieke kerk trouw. Wel moest in 1598 de grote kerk vrijgemaakt worden voor de protestante eredienst. De katholieken waren aangewezen op de schuilkerken. Door de eeuwen heen was 80% van Montfoort katholiek.

In 1861 werd een kerk gebouwd op de huidige locatie. In 1923 werd door het parochiebestuur van de rk-kerk besloten een nieuwe kerk te laten bouwen, omdat de te klein werd. Men wilde de nieuwe kerk op dezelfde plek laten bouwen.

De rooms-katholieke kerk is in 1925 gebouwd naar ontwerp van de Utrechtse architect Wolter te Riele, omdat de vorige kerk te klein was geworden. Naar oude gebruik werd het priesterkoor naar het oosten gericht, waardoor in dit geval de hoofdingang ver van de straat kwam te liggen. De driebeukige hallenkerk is erg fors. Bouwpastoor was C.M.J. Spaan. De naastgelegen pastorie is ouder en werd in 1889 bij de voorganger van deze kerk gebouwd. De kerk is gewijd aan de Heilige Johannes de Doper.

Bouwjaar
1925

Bouwstijl
Neogotisch

Opdrachtgever
Pastoor Spaan